Zaključek natečaja Roza ni zgolj poza

 V letošnjem mesecu oktobru, ki že vrsto let velja za mesec boja proti raku dojk, je med slovenskimi srednješolci že drugič potekal nagradni natečaj za najizvirnejšo in najboljšo akcijo ozaveščanja o raku dojk ter pomenu zgodnjega odkrivanja te bolezni pod imenom »Roza ni zgolj poza«.

Partnerji projekta Slovensko združenje za boj proti raku Europa Donna, farmacevtska družba Roche ter Zavod Med.Over.Net, skupaj z Ministrstvom za zdravje, Ministrstvom za šolstvo in šport  ter Onkološkim Inštitutom Ljubljana, so s tem želeli spodbuditi mlade, da svojo kreativnost izrazijo pri pripravi akcij ozaveščanja, ter se pri tem tudi sami seznanijo s pomenom zdravega načina življenja, samopregledovanja in tako prispevajo v boju proti najpogostejši vrsti raka med ženskami. Pri promociji projekta sta sodelovala tudi Nova KBM in Beti Holding d.d.

Vse prispele ideje so bile predstavljene na spletni strani projekta www.roza-oktober.si, kjer so vsi obiskovalci lahko sodelovali pri glasovanju za njim najbolj všečno idejo. Na osnovi glasovanja po internetu in glasov strokovne žirije je bilo izbranih pet finalistov. Prvi trije uvrščeni bodo odpotovali na nagradno ekskurzijo v Bruselj, kjer bodo obiskali evropski parlament. Praktične nagrade so prejeli tudi avtorji četrto in peto uvrščenega projekta.

Ideja vseh partnerjev v projektu je, da lahko s prilagojenim ozaveščanjem mladine že zgodaj vplivamo na življenjske navade ter dosežemo, da redno samopregledovanje od poznih najstniških let naprej dejansko postane rutina. Z aktivno udeležbo mladih pri projektu je obenem omogočeno izjemno hitro širjenje informacij ter s tem ozaveščanje o zdravem načinu življenja in pomenu samopregledovanja pri vrstnikih, učiteljih in starših.

V okviru projekta je bila mladim prepuščena popolna kreativnost glede same izvedbe. Na natečaj je prispelo 32 različnih prispevkov, ki pa so izjemni tudi po svoji vsebini, sporočilnosti in dovršenosti. To potrjuje blizu 100.000 ogledov spletnih strani v mesecu in pol, ko je potekal natečaj.

Vsi prispevki ostajajo še naprej dostopni na spletnem naslovu www.roza-oktober.si, kjer si lahko obiskovalci preberejo tudi osnovne informacije o problematiki raka dojk. 

 Minister za šolstvo in šport dr. Igor Lukšič je pozdravil prisotne in poudaril pomen kreativnega natečaja kot je »Roza ni zgolj poza!« pri vzgoji in izobraževanju mladih o zdravem načinu življenja.  V mladosti pridobljeno znanje o bolezni in preventivnem obnašanju  lahko prepreči nastanek resne bolezni, poveča možnosti ozdravitve ter ima velik vpliv na odnos do sebe in svojega zdravja. Vsem nagrajencem je čestital, jih pohvalil in podelil nagrade. Zahvalil se je mentorjem za spodbudo, podporo in usmerjanje mladih pri izdelavi kreativnih prispevkov.

 Predsednica Slovenskega združenja za boj proti raku dojk Europa Donna prim. Mojca Senčar, dr.med. je izrazila zadovoljstvo nad odzivom mladih in njihovo kreativnostjo. Poudarila je, da imata vzgoja in izobraževanje že v najstniških letih velik pomen na ozaveščanje o boleznih dojk, samopregledovanje in zdrav način življenja. Mlade je nagovorila o pomembnosti zadovoljstva samim s seboj in vpliva dobre volje tudi na zdravje.

 Generalna direktorica direktorata za javno zdravje pri Ministrstvu za zdravje Mojca Činč Gruntar, dr. med. je poudarila, da imajo mladi pomembno vlogo pri osveščanju o bolezni in preventivnem ravnanju. Na Ministrstvu za zdravje so pozdravili in z veseljem podprli tudi letošnji natečaj, saj so prepričani, da znanje o boleznih v zgodnjem obdobju življenja lahko rešuje življenje v kasnejšem obdobju ter nagovarja k zdravemu načinu življenja in k skrbi za svoje telo.
 Generalna direktorica Onkološkega inštituta Anica Žličar je poudarila pomen preprečevanja nastanka težjih oblik bolezni in pomen pravočasnega zdravljenja. Pozdravila je pripravljenost mladih sodelovati v natečaju in tako skozi kreativnost oblikovati znanje o bolezni, njenem zdravljenju, diagnostiki in preventivi ter zdravem načinu življenja. 
 Lanskoletna nagrajenka nagradnega natečaja Ana Rus, dijakinja Gimnazije Bežigrad je izpostavila pomen timskega sodelovanja in priložnosti za druženje, ki jih sodelovanje v takšnem natečaju ponuja. Letošnjim nagrajencem je zaželela, da bi tudi njihovi prispevki ozaveščali druge in našli pot tudi do širših množic, tako kot je njihov lanskoletni izdelek – koledar, ki je bil tudi preveden in natisnjen že preko meja Slovenije.
Podelitve sta se udeležili tudi mentorici dveh nagrajenih prispevkov, ki sta potrdili, da so mladi zelo ustvarjalni  in pripravljeni sodelovati v tovrstnih natečajih in ne potrebujejo posebne spodbude, saj so polni idej in kreativnega elana. Blizu so jim sodobni medij in vse kar potrebujejo je le opozarjanje na rok za oddajo.

Nagrajenci natečaja

Avtorji treh zmagovalnih projektov bodo v začetku leta 2011 odpotovali na nagradni izlet:

»Rak dojk: ali veš?« Avtorji: Ervin Ibričić, Sara Šifrar (Srednja šola Zagorje). 

»Super Mario rak« Avtorji: Karin Grošič, Primož Kastelic, Iva Samaržija, Ana Skobe, Kaja Stopar, Maruša Strojin (Gimnazija Novo mesto). 

»Brez volje ni cilja« Avtorji: Klara Medle, Nika Bratkovič, Tina Černič, Valentina Rajakovič, Klara Zupančič (Gimnazija Novo mesto), Rok Černič (Šolski center Novo mesto).


Lepo in uporabno darilo so prejeli tudi avtorji četrto- in peto- uvrščena projekta, ki sta:

»Rak ne izbira«
Avtorji: Helena Levičnik,  Tjaša Moškon, Urša Godec,  Blaž Vidic (Srednja šola Zagorje). 


»Življenje v rožnatem« Avtorji: Neža Gerden, Polona Brajkovec, Gašper Rojc, Maja Šiljak Dimc, Natalija Kramarič, Lara Zupančič (Gimnazija Novo mesto, Šolski center Novo mesto, Šolski center Rudolfa Maistra Trebnje).

Iskrene čestitke vsem zmagovalcem!

Zavod Med.Over.Net
01/520 50 50 

Vse prispele poze >>