ZavodOverNet

logo

OTROCI SONCA

Zavod Med.Over.Net v sodelovanju z DM vabi vse starše, da se pridružijo inovativni akciji, ter z nasveti in izkušnjami pomagajo drug drugemu do čim bolj brezskrbenga in prijetnega, predvsem pa čim bolj varnega preživljanja poletnega oddiha skupaj z otroki.

Vse o projektu >

Poletje je sinonim brezskrbnosti, razvedrila, lenarjenja, igranja in poležavanja. Je letni čas, ko so misli usmerjene predvsem k zabavi, sprostitvi in nabiranju moči za kasnejši čas. Med najbolj priljubljenimi destinacijami za poletni oddih so vsekakor obmorski kraji, ki v toplejših mesecih oživijo in medse privabijo različnih dogodkov in dogodivščin željne obiskovalce. Marsikdo si raje kot obmorski vrvež izbere kraje, ki obljubljajo predvsem svež zrak, mir in lepote neokrnjene narave. Željni kulture, avanture in raziskovanja si za poletni oddih izberejo pohajkovanje in odkrivanje znamenitosti krajev širom sveta.

Naj bo izbor turistična kmetija v objemu neokrnjene narave ali vrvež obmorskih mest, preživite letošnje poletje oboroženi z nasveti in izkušnjami staršev, ki so se že soočali ali se ravnokar spopadajo s podobnimi dilemami, težavami in izzivi, kot vi.

Pri vzgoji otrok je za premagovanje izzivov in majhnih težavic pogosto potrebno biti domiseln in iznajdljiv. Vas zanimajo majhni triki in zvijače pri iskanju načina, kako otroka prepričati, da v vročini popije malce več vode? Kako pripraviti otroka, da si na soncu ne sname klobučka? Kako otroku pomagati pravočasno iz vode? Na ta in še mnoga druga vprašanja bomo pred prihodom poletja skupaj z vami, dragi straši, skušali najti odgovore, da bo letošnje poletje čim bolj brezskrbno, predvsem pa varno.

Dragi straši, s starejšimi ali mlajšimi otroki, z enim ali več nadebudneži, pomagajte z nasveti!

Vabljeni, da se z nasveti in izkušnjami pridružite akciji, ki jo organizirata Zavod Med.Over.Net v sodelovanju z DM-om in poteka od torka, 3. maja 2011 do nedelje, 20. junija 2011 na Med.Over.Netovi strani na Facebooku >.
 

Vsak ponedeljek bomo na Med.Over.Netovi strani na Facebooku objavili temo in vas povabili, da na zid oddate svoje izkušnje ter nasvete, kako se spopadate in rešujete izbrane težavice. Nasvete in izkušnje bomo na Fb zbirali od ponedeljka, pa vse tja do nedelje. Najbolj zanimive in izvirne rešitve, ki bodo v skladu s priporočili medicinske stroke, bomo vsak teden nagradili tudi s praktično nagrado. Prav tako bomo za nasvete in priporočila na koncu “tedenske akcije” povprašali strokovnjaka izbranega področja. Izpostavite izzive, ponudite rešitev ali zapišite svoje izkušnje, ter tako pomagajte drug drugemu na poti do lepega, čim manj stresnega, predvsem pa varnega preživljanja poletnega oddiha.

V času trajanja akcije bo komisija v sestavi predstavnikov organizatorjev in strokovnjaka izbranega področja izbrala nasvete in rešitve, ki upoštevajo zahteve, ki jih za varnost v poletnih mesecih zagovarja medicinska stroka. Avtor izbranega nasveta bo nagrajen s praktično nagrado – sončno košarico. Izbrani nasveti bodo objavljeni v izbranih rubrikah in forumih v okviru portala Med.Over.Net.

Vsi obiskovalci Med.Over.Net-ove strani vabljeni, da potrdite z lajki nasvete, ki so vam všeč, ali jih tudi sami upoštevate. Lajki ne bodo imeli vpliva na končen izbor, so pa lahko izraz strinjanja ali všečnosti oddanega nasveta ali izkušnje.

Mlajšim, starejšim in tistim, ki ste na pragu sprejetja najzahtevnejše vloge in najlepšega izziva- starševstva, želimo lepe počitnice. Naredite si prihajajoče poletje lepo, predvsem pa preživite ga kar se da mirno, brezskrbno, predvsem pa varno skupaj z mlajšimi navihanci ali starejšimi nadobudneži.

Preberite podrobnejša pravila o sodelovanju v nagradni igri “Otroci sonca”

 

Dragi otroci sonca!

V  okviru  projekta  Otroci  sonca  vam  predstavljamo spletno stran, ki vam kratko in strokovno predstavi vplive in učinke sonca na človeka in njegovo kožo ter vas seznani s potrebnimi ukrepi za primerno zaščito pred soncem, saj si navsezadnje vsi želimo, da naša koža ostane zdrava in lepa, predvsem pa si želimo brezskrbno uživati na soncu!

Projekt Otroci sonca je projekt ozaveščanja javnosti o učinkih škodljivega sončnega sevanja in informiranja o preventivnih ukrepih za preprečevanje novih kožnih obolenj v Sloveniji. Izobraževalni in humanitarni projekt se osredotoča na izobraževanje otrok v slovenskih vrtcih o ustrezni preventivni  zaščiti,  v  okviru  projekta  bodo  otroci  prijavljenih  vrtcev  prejeli  tudi
zaščitna sredstva za sončenje.

Ideja projekta je bila zasnovana s strani strokovnjakov na področju preventivne zaščite in kožnih bolezni ter je namenjena predvsem zaščiti naših najmlajših sončkov – varujmo jih in jim tako omogočimo lepo, zdravo in svobodno prihodnost!

V poslovalnicah dm je na voljo tudi brošura Otroci sonca, v kateri lahko preberete nekatere najpomembnejše informacije o vplivih sonca.

» Projekt Otroci sonca, ki ga predstavlja dm je zelo dobrodošel, ker opozarja na probleme s soncem in ozavešča mlade družine in predvsem otroke, ki jim počasi in nevsiljivo predstavi način obnašanja v primeru izpostavljanja soncu. Kot otroci že od rane mladosti pridobivajo navade, kot so umivanje, higiena, umivanje zob, jim počasi v navado prihaja tudi uporaba zaščitnih sredstev proti soncu. Lahkoten način učenja preko igre in zabave nudi otrokom veliko, saj ob tem določeni vzorci prihajajo v njihov vsakdan.«
prim. Boris Kralj, dr. med, specialist dermatovenerolog

 

9350F6A6-7036-11E0-880A-E65165B94067Projekt se je začel z idejo vključiti slovenske vrtce v projekt Otroci sonca, saj otroci sodijo v najbolj občutljivo in ogroženo skupino, na izobraževalni ravni v okviru interaktivnega ustvarjalnega izobraževanja o preventivnih ukrepih in ustrezni zaščiti kot naložbi za prihodnost. Njegov namen je:

  • Aktivno se boriti proti posledicam škodljivega sončnega sevanja in s preventivo pomagati pri preprečevanju oz. zmanjševanju novih kožnih obolenj v Sloveniji.
  • Povečati ozaveščenost ljudi o pomembnosti ustrezne preventivne zaščite pred soncem.
  • Poučiti otroke v vrtcih, kako se zaščititi pred škodljivim vplivi sonca in poskrbeti za zdravo prihodnost skozi interaktivne ustvarjalne dejavnosti in športne aktivnosti v okviru projekta Otroci sonca.
  • Ozavestiti otroke, da za svoje zdravje skrbijo sami in si sami postavljajo temelje za prihodnost.
  • Ozavestiti javnost, s poudarkom na starših in pedagoških delavcih, ki so še posebej vključeni v vzgojo in izobraževanje otrok, o pravilni preventivni zaščiti pred soncem s pomočjo strokovnih informativnih brošur, izobraževanj, posvetovanj s strokovnjaki, itd.
  • Donacija zaščitnih sredstev za sončenje vsem otrokom slovenskih vrtcev, ki sodelujejo v projektu Otroci sonca.
  • Strokovno izobraževanje in informiranje staršev in pedagoškega osebja s strani dermatologov v okviru strokovnih srečanj in razprav.
  • Distribucija informativnih brošur s strokovno in  uporabno vsebino, ki bodo zasnovane s strokovnjakov na področju kožnih bolezni in preventivne zaščite, in namenjene ozaveščanju javnosti, s poudarkom na starših in pedagoškem osebju.

Poiščite svojo brošuro v poslovalnicah dm ali jo preberite v prilogi.

Več o projektu >